Otomatik Sulama sistemleri ile Bahçe, Park, Tarla, Fidanlık, Meyve bahçesi, Ağaç sulama ve tüm Bahçe düzenleme işlerinde kullanılmaktadır.. Ankara otomatik sulama sistemleri, Ankara bahçe sulama sistemleri, Ankara sulama sistemleri, Sulama sistemleri fiyatı, Otomatik sulama sistemi, Ankara'da Otomatik damlama sulama, Damlama sulama sistemleri, Sulama sistemi fiyatları

DAMLA SULAMA SİSTEMLERİNDE BAKIM VE İŞLETME

Damla sulama sistemlerinin bakımı,sistemin kurulumu kadar önemlidir.Bu sebeptendir ki damla sulama sistemlerinde kullanılan elemanların en önemlisi filtre sistemidir.Kurulan sistemde filtrasyon ne kadar işlevsel olursa sistemin bakımı da o kadar kolay ve uzun ömürlü olur.

Bakım yapılırken ,en kolay uygulanacak işlem belirli aralıklarla sistemin basınçlı su ile yıkanmasını sağlamaktır. Kurulan sistemin verilen işletme basınçlarının altında bir basınçta çalıştırılması damlatıcıların tıkanmasının en önemli sebeplerindendir.

Giriş kısmında da belirttiğimiz gibi sistemin asıl önemli parçası olan filtrasyon sisteminin de bakımı önemlidir.Bu sebepten dolayı filtre giriş ve çıkışlarında 0.50’lik bir basınç farkı sistemde geri yıkamanın gerekli olduğunu gösterir. Damlatıcı boru hatlarının yıkanması hat sonlarına konulabilecek mini vanalar ile yapılabilir. Bu çoğu zaman yüksek maliyet sebebiyle tercih edilmeyen bir yöntemdir.Bu yüzden de hat sonlarında kullanılan körtapaların açılması ile akıtma sağlanarak yıkama gerçekleştirilebilir.

Fosforik asit veya nitrik asit kullanımı , damla sulama sisteminde hem sulama suyunun pH değerinin azaltılmasında hem de damla sulama borularında kireçlenmeden dolayı meydana gelen tıkanmaların çok geç kalınmadan açılmasında faydalı olacaktır. Bu iki asitten birinin tercihinde sulama suyunun kalitesi ve verilecek bitki besin elementlerinin bitkinin gelişme dönemine göre verilme durumu etkili olmaktadır. Ancak bu ürünlerin sistem kapatılmadan önce tümüyle sistemden yıkanması sağlanmalıdır.

Sisteme verilecek gübrelerin suda çözünebilir olmasına ve damla sulama borularının içinde gübreli su kalmamasına özen gösterilmesi gerekmektedir.

Ana boru ve bağlantı parçalarında lastik conta ve diyaframların zamanla eskiyip fonksiyonlarını yitirmeleri nedeniyle 3-5 yılda bir değiştirilmelidir.

Sistemde bir su sayacının bulunması sistemin ihtiyaç duyduğu debide çalışıp çalışmadığını denetlemede faydalı olacaktır.Sistemde kullanılan basınç ölçerlerin(manometreler)sık sık kontrol edilerek basıncın istenen sınırlar içinde kalması sağlanmalıdır.Aksi halde damlatıcılarda giderilmesi zor tıkanmaların söz konusu olacağı unutulmamalıdır.

Kum filtreleri içindeki tanelenmiş granit ve kum geri yıkama sırasında kayba uğrayabilir,filtre etkinliği azalır, düzeyleri her mevsim kontrol edilmeli ve eksilen miktar var isegerekli takviye yapılmalıdır.

Damla sulama sistemlerinin çalışması için gerekli basıncı sağlayan pompa sisteminin de çalışmadığı boş mevsimde bakımının yapılması gereklidir.

Sezon sonlarında sistemin içinde kalan suyun boşaltılması soğuk hava koşullarında sistemin zarar görmesini engelleyecektir.

Sonuç olarak damla sulama sistemlerinin bakımı duyarlılık gerektirir.Basit ve uygulaması maliyetli olmayan çözümler ile bunlara zamanında önlem alabiliriz.Unutmayalım zamanında almadığımız önlemler ileride bize daha maliyetli ve uygulaması zor olan çözümler ile karşımıza çıkabilir.